Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο βασανιστηρίων - Σαν Μαρίνο (Museo Della Tortura)


Μουσείο βασανιστηρίων - Σαν Μαρίνο (Museo Della Tortura)


Φτάνοντας σε ένα από τα μικρότερα κρατίδια του κόσμου, το Σαν Μαρίνο, χαμένο στην κεντρική Ιταλική χερσόνησσο, και
μετά από ένα πολύωρο βροχερό ταξίδι, το μάτι μας έπεσε σ' ένα μουσείο βασανιστηρίων. Ο βροχερός και μουντός καιρός,
σε συνδυασμό με τη μεσαιωνική πόλη του Σαν Μαρίνο, ήταν κάτι το μοναδικό.
Μεσαίωνας. 1000 χρόνια διήρκεσε. 10 σκοτεινοί αιώνες, γεμάτοι δεισιδαιμονίες, φόβους, εκτελέσεις, καταστολές των
αιρέσεων, Ιερά Εξέταση και βέβαια παντελής έλλειψη ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης και της ατομικότητας.


H πρώτη εικόνα μπαίνοντας στο μουσείο είναι καθοριστική στο να προσδιορίσει τα επακόλουθα. Ο Δήμιος μοστράρει στην είσοδο, αυθεντικός εκτελεστής μιας μαύρης  σελίδας στην ιστορία μας. Το σκηνικό σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα, μιας και είναι στημένο σ' ένα μεσαιωνικό σπίτι με 3 ορόφους και ένα μπουντρούμι στο πιο χαμηλό επίπεδο.

Η ομορφιά μιας άλλης εποχής σε συγκινεί αρχικά, θαυμάζοντας την επινοητικότητα των ανθρώπων, αλλά και την τέχνη στην εκμετάλλευση του μετάλλου.
Μετά τον αρχικό θαυμασμό, όμως, και όσο η ώρα σε συνεπαίρνει στους καλοστημένους χώρους, με τα εκθέματα να εισβάλουν όλο και πιο βαθιά στην ψυχή σου, δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς: "Ποια τρέλα οδήγησε τον άνθρωπο σε τέτοια διαστροφή?




...Η εποχή που ο Θεός έκανε διακοπές!


Iron Maiden (ΣΙΔΗΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ)
 . Ένας σιδερένιος θάλαμος μοιάζει στα μάτια του θύματος σαν κάτι που δεν μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Μόνο όταν μπει μέσα και κλείσει την πόρτα καταλαβαίνει για το τι πρόκειται.
Μια σειρά καρφιών μπήγονται στο σώμα του θύματος, στα μάτια, στο στήθος και στην πλάτη, ενώ ο θάνατος πλησιάζει.
Πρόκειται για ένα σιδερένιο κουβούκλιο που βρέθηκε στην Νυρεμβέργη.
Το εσωτερικό της συσκευής καλύπτεται από προσεκτικά τοποθετημένα αιχμηρά αντικείμενα με σκοπό να βασανίσουν τον ατυχή τύπο που θα καταλήξει στο εσωτερικό του.
Τα καρφιά καταλήγουν στα μάτια, στο στήθος και την πλάτη του θύματος αλλά αποφεύγουν να τραυματίσουν κάποιο ζωτικής σημασίας όργανο αφήνοντας το θύμα να αιμορραγεί και να υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα.







Πριονισμός ( Η ΣΕΓΑ)
Δύο άνδρες ξεγυμνώνουν το θύμα και το τοποθετούν πάνω σε ένα τραπέζι,ένα μεγάλο πριόνι με δύο λαβές φλερτάρει με τη γυμνή σάρκα ανάμεσα στα πόδια.
Με το αίμα να μαζεύεται στο κεφάλι, το πριόνι φτάνει μέχρι την καρδιά του θύματος και συγγράφεται το επώδυνο τέλος της ζωής…
Σε μια άλλη παραλλαγή, ο καταδικασμένος κρεμιέται ανάποδα και στη συνέχεια πριονίζεται στη μέση, αρχής γενομένης από τον καβάλο.
Στη θέση που βρίσκεται και παρά τη σοβαρή αιμορραγία, μεγάλη ποσότητα αίματος συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο.
Ο μελλοθάνατος παραμένει ζωντανός και με πλήρη συνείδηση μέχρι το πριόνι να πλήξει τις αρτηρίες της κοιλιάς και, μερικές φορές, περισσότερο.


Η καρέκλα του Ιούδα
Η ισπανική Ιερά Εξέταση χρησιμοποίησε (ανάμεσα σε άλλα βασανιστήρια) και την καρέκλα του Ιούδα ή αλλιώς το Λίκνο του Ιούδα. Τα θύματα δεμένα με σχοινιά τοποθετούνταν έτσι ώστε κάθονταν στην αιχμηρή μύτη της καρέκλας που ήταν σε σχήμα πυραμίδας.



                                                                                               
Ο Ισπανός γαργαλιστής
Ένα αρκετά κοφτερό εργαλείο, σου έκοβαν τη τις σάρκες, αφού πρώτα σε έδεναν γυμνό σε ένα δέντρο ή σε ότι άλλο υπήρχε πρόχειρο... Το βασανιστήριο ξεκινούσε συνήθως με κάποιο ακρωτηριασμό των κάτω άκρων και μετά συνέχιζαν με τη μέση, τα χέρια, και τέλος το κεφάλι...



Το αχλάδι
Αν τυχόν καταδικαζόσασταν στην Μεσαιωνική Ευρώπη για σοδομισμό, μοιχεία, αιμομιξία, βλασφημία ή σεξουαλική συνεύρεση με τον… Σατανά (!!!), τότε πολύ πιθανότατα να ερχοσασταν αντιμετωπος με αυτο το εργαλειο.Το όνομα του δόθηκε από την ομοιότητα του μηχανισμού με το σχήμα του φρούτου. Βασανιστήριο που λαμβάνει σάρκα και οστά στις ερωτικές περιπτύξεις. Στη γυναίκα εισάγεται στο αιδοίο της ενώ στον άνδρα είτε στο στόμα είτε στα οπίσθια του.
Όταν είναι μέσα στο σώμα του θύματος ο βασανιστής αρχίζει να γυρνά τη λαβή κι ένας απλός μηχανισμός επεκτείνει δυο αιχμηρά φύλλα που υπάρχουν στο αχλάδι, τα αρχίζουν να σφίγγουν σαν μέγγενη τα μέσα, προκαλώντας σοβαρούς ακρωτηριασμούς.Σε πολές περιπτώσεις το αχλάδι το ειχά μέσα σε βραστό λάδι.

ΖΩΝΗ ΑΓΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ
 
Το δίκρανο του αιρετικού
 Η μια άκρη αυτής της συσκευής στερεωνόταν κάτω από το πιγούνι του θύματος και η άλλη στο στέρνο του. Ένα λουρί έδενε την συσκευή στον λαιμό του άτυχου αιρετικού. Ακινητοποιημένος και σε απίστευτο πόνο το θύμα έπρεπε να πει την Λατινική λέξη «abiuro» (αποκηρύσσω), για να μην καταλήξουν στην κρεμάλα ή στην πυρά. 


  
             Το σπαθί του δήμιου στα λατινικά γράφει πάνω (IVSTITIA) δικαιοσύνη


Καρέκλα Ανακρίσεως
500 -1500 καρφιά είχε αυτή η καρέκλα έδεναν γερά το θύμα και τα καρφιά έκαναν αυτό για το οποίο φτιάχτηκαν  το θύμα πέρναγε ώρες και μέρες δεμένο πάνω της μέχρι να παραδεχτεί ή να μαρτυρήσει,με επακόλουθο τον θάνατο με κάποιο άλλο τρόπο.


                               







Το αριστερό είναι για σπάει τα γόνατα και το δεξί είναι για τα δάχτυλα.Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές αυτής της συσκευής. Μερικές φτιάχτηκαν για να συνθλίβουν αργά δάκτυλα, ενώ άλλες για να κάνουν το ίδιο σε γόνατα και αγκώνες. Αποτελεί μια απλή μέγγενη αλλά πολύ πιο επώδυνη



                                                                                                                                                                                                                           

Η μεταφορά τον κρατούμενων δεν ήταν και το ποιο εύκολο πράγμα,πόσο μάλλον όταν ήσουν καταδικασμένος στον θάνατο.



                                   παπουτσάκια με καρφιά στην φτέρνα και παπουτσάκια μέγγενη


Τα σχόλια και πάλι περιττά

Υπήρχαν φορές που άνθρωποι δεχόντουσαν 50 και 100 χτυπήματα στην πλάτη τους από αυτό εδώ το εργαλείο,το οποίο  η άκρες του είναι σίδερο μασίφ .Προσωπική εκτίμηση δεν πιστεύω οτι θα άντεχαν πάνω από 10 χτυπήματα.


ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ. ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΡΥΦΑ...
... ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ...



                 

Αποστολή Ομάδα Ιχνευταί - Σαν Μαρίνο - Ιταλία
Κείμενο-Φωτογραφίες: Lefteris Croc
Επιμέλεια Κειμένου: Μαριάννα
Να ευχαριστήσουμε το site http://www.otherside.gr/2010/11/ta-pio-frikalea-ergaleia-basanistiriwn/#ixzz2Btb4spC4  για κάποιες απ' τις πληροφορίες που σχετίζονται με το κάθε εργαλείο    

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου