Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Περίεργος οβελίσκος στο λιμάνι της Νάξου

Κατεβαίνοντας στο λιμάνι της Νάξου έπεσα πάνω σε έναν περίεργο οβελίσκο. Μου έκανε εντύπωση διότι δεν τους συναντάς έτσι απλόχερα στις Κυκλάδες, για την ακρίβεια δεν τους συναντάς ΚΑΘΟΛΟΥ.
Ο οβελίσκος στα αρχαία ελληνικά είναι "υποκοριστικό της αρχαίας ελληνικής λέξης οβελός = σούβλα, οριζόντια γραμμή". Οι οβελίσκοι ξεκίνησαν να φτιάχνονται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ήταν λατρευτικός μονολιθικός στύλος (κυλινδρικός ή τετράεδρος) που τοποθετείτο ζευγαρωτά, συνήθως στην είσοδο αρχαίων αιγυπτιακών ναών. Αυτοί οι στύλοι συνήθως κατεληγαν σε μικρή πυραμίδα. Γενικά, η λέξη χρησιμοποιείται για κάθε μνημείο που έχει αυτή τη μορφή. Για τους Αιγύπτιους, συγκεκριμένα, ήταν το σχήμα αφιερωμένο στον Θεό - Ρα, τον δημιουργό της ανθρωπότητας, την πηγή του φωτός, την οντότητα από την οποία ο άνθρωπος ήταν απολύτως εξαρτημένος. Έμβλημά του ήταν ο ήλιος, το σύμβολο της ζωής, του φωτός, της γονιμότητας. Το κύριο κέντρο λατρείας του ήταν η Ηλιούπολη (Πι-Ρα το Αιγυπτιακό της όνομα, που σημαίνει η πόλη του θεού Ρα), όπου οι πρώτοι βασιλείς έχτισαν οβελίσκος με πυραμοειδή κορυφή. Το πνεύμα του Θεού ήλιου υποτίθεται ότι εισερχόταν στον οβελίσκο σε συγκεκριμένες περιόδους και σε αυτές τις περιόδους προσφέρονταν ανθρώπινες θυσίες. Τα θύματα ήταν κυρίως σκλάβοι και ξένοι, ενώ αν δεν υπήρχαν γινόταν διαλογή από τον τοπικό πληθυσμό. Μέχρι το 1300 π.Χ. η πόλη ήταν γεμάτη οβελίσκους, κάποιοι ήταν διακοσμημένοι με χρυσό για να συμβολίζουν τις ακτίνες του ηλίου και κάποιοι είχαν ανάγλυφες επιγραφές οι οποίες δόξαζαν το καθημερινό πέρασμα του Ρα στον ουρανό.

Αυτά για την ιστορία σχετικά με τους οβελίσκους. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε ότι τον οβελίσκο τον έχουν χρησιμοποιήσει και μασόνοι- ελευθεροτέκτονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έιναι ένας τεράστιος οβελίσκος ύψους περίπου 180 μέτρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, ο οποίος χτίστηκε για να τιμήσει τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον πρώτο Πρόεδρο και θεμελιωτή της χώρας. Σε αυτό το θηρίο τον 180 μέτρων υπάρχει ένας κυβόλιθος ο οποίος είναι δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης και ένας ακόμα προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες Πάρου και Νάξου του Ελληνικού Αρχιπελάγους, όπως γράφουν στις 27 Ιουλίου 1859 οι «New York Times». Η δωρεά πάντως έγινε τον Αύγουστο του 1855, όπως αναφέρει και η επιγραφή πάνω στον κυβόλιθο που έχει τοποθετηθεί σε ύψος 180 ποδών (περίπου 55 μέτρα).
ΕΡΩΤΗΣΗ!!!!! Έχει σχέση ο οβελίσκος της Νάξου με μασόνους-ελευθεροτέκτονες ή διάλεξαν τυχαία αύτο το σύμβολο; Πραγματικά δέν ξέρω αν όλα είναι τύχη ή κάποιοι θέλουν να κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους στο εν λόγω νησί και γιατί; 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Lefteris Croc

        
 

Ο ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ 180 μέτρων στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου