Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πικροδάφνη - Nerium Oleander

Ένας "δολοφόνος" στον κήπο μας... Πικροδάφνη!
Εξαιρετικά δηλητηριώδες φυτό αν φαγωθεί. Ακόμα και οι αναθυμιάσεις από κάψιμο του βλαστού της είναι επικίνδυνες!
Αν και η πικροδάφνη μπαίνει άνετα στη λίστα με τα 5 πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο, θα τη βρούμε παντού. Από τις άκρες των δρόμων και των εθνικών οδών μέχρι σε αυλές σπιτιών, ακόμη και σχολείων. Σε πάρκα αναψυχής, νησίδες δρόμων, πεζοδρόμια και πλατείες. Την έχω δει ακόμη, πολύ κακώς βέβαια, και σε αυλές παιδικών σταθμών.
Ακόμη και ο καπνός από πικροδάφνη που καίγεται είναι πολύ τοξικός. Έχουν σημειωθεί θανατηφόρες δηλητηριάσεις σε ανθρώπους που έψησαν στην εξοχή, χρησιμοποιώντας βλαστούς πικροδάφνης. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως φαρμακευτικό φυτό από τους αρχαίους χρόνους. Την αναφέρουν οι Πλίνιος, Θεόφραστος και Διοσκουρίδης στα συγγράμματά τους.
Τον 19ο αιώνα, απομονώθηκε η δραστική ουσία Oleandrin, η οποία χρησιμοποιήθηκε, κυρίως από Κίνα και Ρωσία, ως θεραπεία στην καρδιακή ανεπάρκεια΄, αλλά και για ευθανασία.Τα δραστικά στοιχεία της πικροδάφνης έχουν παρόμοια δράση με τα δραστικά στοιχεία της επίσης δηλητηριώδους διγιτάριας (digitalis).

Ένα μόνο φύλλο είναι θανατηφόρο για ένα μικρό παιδί, λίγα φύλλα φτάνουν για έναν ενήλικα και αρκούν 100 γραμμάρια φύλλων ώστε να γίνουν θανατηφόρα για ένα άλογο.


Για την ομάδα ΙΧΝΕΥΤΑΙ:

Πληροφορίες: 
http://elsito.gr/index.php/environment/item/102-nerium-oleander
http://en.wikipedia.org/wiki/Oleandrin
Φωτό: Lefteris Croc

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου