Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Tο Κοκκινόσπιτο της Σύρου

Λάτρης των παράξενων και περίεργων ιστοριών, δε θα μπορούσα να αφήσω αυτή την πληροφορία να πάει χαμένη.
Φθάνοντας στο νησί της Σύρου, έμαθα για ένα στοιχειωμένο σπίτι στο χωριό Επισκοπιό. Αμέσως τσίμπησα το δόλωμα! Ενδιαφέρον είπα, πρέπει να το δω κι από κοντά.
Ξεκίνησα την επόμενη μέρα να το βρω.
Φτάνοντας στο χωριό Επισκοπιό συνάντησα στην άκρη του δρόμου ένα μισογκρεμισμένο σπίτι. Να 'ναι αυτό, είπα?

Ξαφνικά μια πόρτα από ένα διπλανό σπίτι άνοιξε. Ένας πάππους γύρω στα 70+ ήρθε να δει ποιος είναι αυτός ο άγνωστος που κυκλοφορούσε στις 3:00 το μεσημέρι.
- "Καλησπέρα!", του λέω.
- "Καλησπέρα!"
- "Αυτό είναι το στοιχειωμένο σπίτι που λένε όλοι;" ,τον ρωτάω.
- "Ναι, αυτό είναι".
- "Μένετε χρονιά εδώ; Δίπλα σε αυτό το σπίτι;"
- "Ναι, 40 χρόνια μένω εδώ."
- "Μάλιστα, έχετε ακούσει ή δει τίποτα περίεργο, μυστήριο, τίποτα φαντάσματα;"
- "Όχι παιδί μου", μου λέει, "τι φαντάσματα και αηδίες! Φαντάσματα είμαστε εμείς!" χαχα (γέλια)
  "Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι παλιά ερχόντουσαν εδώ παράνομα ζευγαράκια και τους άκουγε όλη η γειτονιά από τα βογκητά... " (σκάει και πονηρό χαμόγελο ο πάππους χα!)
- "Ωραία πράγματα", του είπα χαμογελώντας, "ευχαριστώ για τις πληροφορίες".




                                               ΠΑΝΩ: ΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ


Έτσι, έφτασα ακριβώς έξω από το σπίτι να το χαζεύω, πραγματικά. Είναι ένα διώροφο, παλιό αρχοντικό, όπου άνετα θα μπορούσε να είναι φορτωμένο με τοπικούς θρύλους, παράξενες παραδόσεις και δεισιδαιμονίες.
Κοιτώντας έξω από την μισογκρεμισμένη πόρτα αποκαλύφθηκε το μεγαλείο του σπιτιού.
Υπέροχη κατασκευή! Ξεκίνησα να μπω μέσα και το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα μικρο φρεάτιο, στα δυο μετρά περίπου από την είσοδο. Πηγάδι για παροχή νερού, αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα; Δεν έχω καταλάβει ακόμα!!!.
Εντυπωσιακό επίσης ήταν το πλήθος των δωματίων που είχε. Έδειχναν την αριστοκρατική και πλούσια καταγωγή της οικογενείας που έμεινε εκεί.
Πραγματικά, στην εποχή του πρέπει να ήταν ένα έργο τέχνης!






ΤΟ ΣΠΙΤΙ  ....ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ

 Η πρώτη εντύπωση θα μπορούσε να σε παραπέμψει σε ταινία θρίλερ. Το κόκκινο χρώμα στους τοίχους του σπιτιού, οι σκάλες που τρίζουν, τα πανέμορφα ταβάνια που κρέμονται μετέωρα και γενικά ο χρόνος και η εγκατάλειψη είναι τα στοιχεία που έχουν στην ουσία στοιχειώσει αυτό το σπίτι.
Αυτό που με τρόμαξε περισσότερο από οτιδήποτε, κι ας είχα ακούσει ιστορίες περί φαντασμάτων, ήταν τα πατώματα του σπιτιού στον δεύτερο όροφο. Ήταν σάπια και μπορούσες εύκολα με ένα λάθος βήμα να βρεθείς στο ισόγειο, φαρδύς πλατύς. Ακόμα, πολλές πηγές στο ίντερνετ αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σπίτι ήταν η πηγή έμπνευσης του Καραγάτση, για να γράψει το βιβλίο "Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ".
Έτσι, όλα αυτά μαζί, μαγειρεύουν αρκετά καλά τις φήμες που το περιβάλλουν.































Για την ομάδα ΙΧΝΕΥΤΑΙ:  
 
Video/Photo/Κείμενο: Lefteris Croc
Video Montage & Sound Collage: Δημήτρης

Επιμέλεια κειμένου: Μαριάννα

1 σχόλια :

Το φρεατιο που λες ειναι στερνα 2 επι 2 περιπου...ισως προσεξες τιποτα πολυθρονες μεσα γιατι το ειχαμε για "σπιτακι"πιτσιρικια οταν πρωτοκαπνιζαμε...η πορτα που ηταν ριγμενη μεσα λειτουργουσε σαν σκαλα για να ανεβοκατεβαινουμε...μενω ακριβως διπλα απο τοτε που γεννηθηκα!!!

Δημοσίευση σχολίου