Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σπήλαιο ΖΑ Νάξου

   Η ομάδα Ιχνευταί, θα συνεχίσει τα άρθρα της, για το υπέροχο νησί της Νάξου. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στο σπήλαιο του Ζα.
   Ξεκινήσαμε πρωί πρωί, από το πανέμορφο χωριό των Εγγαρών και με προορισμό, αρχικά το χωριό Φιλότι, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ζα και σε υψόμετρο 500 μ. περίπου.
Η διαδρομή μεθυστική από τις μυρωδιές, το φως και τη θάλασσα. Οι εναλλαγές των τοπίων σε ξαφνιάζουν. Από τη μια τα πράσινα λιβάδια, με τις μυρωδιές από τα θυμάρια, τόσο ενεργειακά και θεραπευτικά μαζί, μέχρι το σεληνιακό τοπίο, των καφέ αποχρώσεων και μια αίσθηση από άγρια δύση. Περνώντας μέσα από το χωριό Φιλότι, ακολουθούμε μια ταμπέλα στα δεξιά μας, με την ένδειξη: “Προς σπήλαιο Ζα”. Μετά από 1-2 χιλιόμετρα ο δρόμος τελειώνει. Αφήνουμε το αμάξι και συνεχίζουμε με τα πόδια.
   Μην ξεχάσετε να αδειάσετε τα παγούρια σας, μιας και λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε την πηγή Αρίων, με το κρυστάλλινο νερό της. Αξίζει να ξαναγεμίσετε τα παγούρια σας εκεί, αλλά να πάρετε και μια ανάσα πριν την ανάβαση. Ο πλάτανος στέκει αγέρωχος και προσφέρει μαγευτική δροσιά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ξεκινάμε για τη σπηλιά. Το μονοπάτι και η θέα είναι βγαλμένα από κάποιο μυθιστόρημα του Τόλκιν. Το μικρό πετρόχτιστο μονοπάτι, ο τεράστιος όγκος του βουνού στα δεξιά σου και το σπάνιο είδος κόρακα που πετά στον αέρα, σε βγάζουν από την πραγματικότητα. Μετά από λίγο, το μονοπάτι σταματά και ξεκινά η ανάβαση. Σε λίγη ώρα, φτάνεις να χαζεύεις την πόρτα του σπηλαίου. Από μακριά φαίνεται σαν μαγική πορτούλα, που οδηγεί σε άλλες διαστάσεις. Η μυστική λέξη κλειδί για να τη διαβείς: ΖΑΣ.

   Αρχικά, μπαίνοντας στο σπήλαιο, φαίνεται μικρό. Έχει ένα κεντρικό θάλαμο, σχετικά χαμηλό, με πλάτος 10 μ. και ύψος 2,5 μ. Όσο, όμως περπατάς προς το βάθος σοκάρεσαι από το μεγαλόπρεπο εσωτερικό θάλαμο, ο οποίος έχει μήκος 115 μ. με μεγαλύτερο άνοιγμα (πλάτος) 75 μ., χωρίς κανένα στήριγμα! Ακόμα κι ο φακός των 950 lumens, που είχαμε μαζί μας, δεν κατάφερε να κάνει και πολλά.
   Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας για καταφύγιο, αλλά και εκκλησία (ζωωδόχος Πηγή). Αν και δεν έχει πλούσιο διάκοσμο, σε κάποιο ογκόλιθο πάνω, είναι σχηματισμένοι 2 χαρακτηριστικοί σταλαγμίτες, που ο θρύλος λέει ότι είναι μαρμαρωμένοι παπάδες της Ζωωδόχου Πηγής, του οποίους ο Θεός μεταμόρφωσε για να μην πιαστούν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Αν ποτέ αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη Νάξο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα εκτός από τις όμορφες παραλίες, να τολμήσετε να γνωρίσετε κι αυτήν, την άγρια λαι μαγευτική πλευρά του νησιού.

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ  Ν 37.03459 Ε 25.49941

 Για την ομάδα ΙΧΝΕΥΤΑΙ: 
Lefteris Croc - Φωτό/Βίντεο/κείμενο.

 Μαριάννα - Επιμέλεια Κειμένου

ΒΙΝΤΕΑΚΙ... ENJOY





                                                                Η ΠΗΓΗ ΑΡΙΩΝ








                                                             ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΠΑΡΟΣ









































0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου