Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ ΚΥΘΗΡΑ

 
Βρισκόμαστε σ’ ένα από τα πολλά σπήλαια των Κυθήρων, της Αγίας Σοφίας. Το σπήλαιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας κοντά στη ρεματιά της Γάλανης και είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να το επισκεφτεί. Ο διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακός.

Έχει έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα. Όπως μπαίνεις στα αριστερά σου υπάρχει η εικόνα της Αγίας Σοφίας που στέκεται ανάμεσα σε τρεις σταλαγμίτες, για όποιον θέλει να προσκυνήσει. Εάν συνεχίσεις ευθεία υπάρχουν άλλες δυο αίθουσες, πιο πέρα όμως δεν ξέρω γιατί δεν συνέχισα. Στα δεξιά όπως μπαίνεις υπάρχει μια πολύ μικρή αίθουσα στην όποια οι σταλακτίτες είναι περισσότεροι από τις άλλες αίθουσες, για αυτόν τον λόγο κάποιοι άνθρωποι βρήκαν το σπήλαιο για καταφύγιο τον χειμώνα και έτσι άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν.

Στο δάπεδο υπήρχαν καμένα ξύλα. Στο ταβάνι, όπως και στους σταλακτίτες, ο καπνός είχε αφήσει τα σημάδια του. Επειδή πάντα μ’αρέσει να παρατηρώ, αυτή την φορά εντόπισα κάτι πολύ ενδιαφέρον, για κάποιους βέβαια είναι μια τυχαία εικόνα, για κάποιους άλλους θέμα προς σκέψη και αναζήτηση και για κάποιους άλλους περνά απλά απαρατήρητο. Σε μένα εκείνη την στιγμή μου δημιούργησε περίεργα συναισθήματα και τολμώ να πω και φόβο. Ο καπνός είχε σχηματίσει πάνω σε έναν σταλακτίτη ένα πρόσωπο. Συγκεκριμένα, εγώ θα έλεγα ενός ηλικιωμένου άντρα καθότι είναι ξεκάθαρα τα μάτια του,η μύτη του και η γενειάδα του.

 http://almurofustiki.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/1-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg

Έτσι άρχισα να θυμάμαι ένα άρθρο που είχα διαβάσει κάποτε για τις νεραΐδες, τα ξωτικά, τις γοργόνες και άλλα πλάσματα που ζουν μέσα στα σπήλαια και γενικότερα αυτές τις ιστορίες που μας έλεγαν οι παππούδες μας στο χωριό όταν ήμασταν παιδιά. Ήθελαν να μας φοβίσουν για να μην βγαίνουμε αργά τη νύχτα από το σπίτι και εμείς τις ιστορίες αυτές τις πιστεύαμε και τις ζούσαμε. Ποια μπορεί να είναι η αλήθεια τελικά; και σε ποια διάσταση αναφερόμαστε;
Εγώ πιστεύω πάντως, πως η αλήθεια είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας, εσείς;
 πάμε να δούμε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες- βίντεο 



κάτω από τον σταλαγμίτη φαίνεται η εικόνα τις ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ









Στο βάθος βλέπουμε 2 σταλαγμίτες και από πάνω μια πετρά θα μπορούσε να είναι  ένας αρχαίος  βωμός!!!





                                           Εδώ το βίντεο από τον Mr.G

Για την ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΕΥΤΑΙ  Μr.G και Ανδρομάχη Bόγκλη.

Προειδοποίηση: οι δημιουργοί του δεν φέρουν καμμία ευθύνη για πιθανά συμβάματα από ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις στα μέρη που παρουσιάζονται . Δεν συνιστούν την επίσκεψη σε αυτά τα μέρη και σαφέστατα δεν παροτρύνουν τους αναγνώστες τους να τα εξερευνήσουν χωρίς να έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες (όπου απαιτείται) καθώς και χωρίς την συνοδεία εκπαιδευμένων ειδικών. Όσοι αγνοήσουν τις πιο πάνω προειδοποιήσεις φέρουν όλη την ευθύνη για πιθανά ατυχήματα ή άλλα ατυχή συμβάντα στους χώρους αυτούς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου