Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ

H ομάδα ΙΧΝΕΥΤΑΙ σας παρουσιάζει τα Αναφιώτικα έναν μικρο παράδεισο κάτω από το βράχο της Ακρόπολης.




Τα Αναφιώτικα είναι μια γραφική λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.Τα Αναφιώτικα
Μετά το 1922 προστέθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες μεταβάλλοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από το υπουργείο πολιτισμού και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα επίσης πρέπει να αναφέρουμε τους δύο οικοδόμους από την Ανάφη, τον Γιώργο Δαμίγο και τον Μάρκο Σιγάλα, 'οπου χτίζουν γρήγορα και παράνομα τα πρώτα σπίτια στη βορειοανατολική πλαγιά του Βράχου της Ακρόπολης.
Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συμπατριώτες τους και εκμεταλλευόμενοι κάθε κοίλωμα και κάθε προεξοχή, όπως πολύ καλά γνώριζαν από την γεωμορφολογία του νησιού τους, δημιούργησαν, στα τέλη του 19ου αιώνα παρά τις απαγορευτικές διατάξεις της τότε κυβέρνησης, τα Αναφιώτικα, έναν αυθαίρετο οικισμό, μια χούφτα από κυκλαδίτικα σπίτια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.και πληροφορίες από το internet.


ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟ ΦΩΣ ΠΕΦΤΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!!!
                                                                 










Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΟ ΨΗΛΟ ΣΠΙΤΗ
                                                              ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου